Categorieën

Archief

 • 2
 • 9
 • 271
 • 8.608
 • 21
 • 6

Gaat Almere naar ‘regelarme bijstand’?

Raadzaal van de gemeenteraad AlmereOp 16 februari 2017 was er tijdens de ‘Politieke Markt’ van de gemeenteraad in Almere een rondetafelgesprek, zeg maar een hoorzitting, over de mogelijkheden die er zouden zijn om in Almere tot ‘regelarme bijstand’ te komen. Dit rondetafelgesprek was bedoeld om ideeën te verkennen.
Naar aanleiding van dit rondetafelgesprek, wat ik zelf heb bijgewoond vanaf de publieke tribune, heb ik de deelnemende raadsleden aan dat gesprek een dag later (17 februari 2017) per mail mijn visie gegeven op ‘regelarme bijstand’. Hier onder vindt je de tekst van mijn mail aan de gemeenteraad van Almere. Daar onder staat nog een videoweergave van het rondetafelgesprek.

MAIL AAN RAADSLEDEN VAN DE GEMEENTERAAD ALMERE
Geachte raadsleden,
Donderdagavond 16 februari 2017 was ik aanwezig bij het rondetafelgesprek over plannen voor een ‘regelarme bijstand’.
Aan het einde van de discussie begreep ik dat veel partijen willen dat de gemeente Almere met een eigen plan komt voor regelarme bijstand. Een goed idee, maar maak daar dan meteen ‘regelVRIJE bijstand’ van, en laat mensen in de bijstand hun eigen leven leiden zonder ‘gestalkt’ te worden door de gemeente.
Helaas kan ik sinds kort meepraten uit eigen ervaring, want sinds november 2016 zit ik zelf in de bijstand, na eerst 33 maanden WW te hebben ontvangen. Ik ben in februari 2014 op mijn 51e werkloos geworden door een reorganisatie bij mijn laatste werkgever.
Ik ben nu 54, en deze maand dus 3 jaar zonder werk. Ik heb in mijn gaval dus IOAW. Ik ben getrouwd, heb geen kinderen.
Ik hoop met mijn verhaal bij te dragen aan hoe het voelt een uitkering te hebben en hoe ik er zelf over denk, wat u misschien helpt bij het maken van plannen.
Er werd tijdens de discussie gepraat over de stres die het hebben van een uitkering kan geven. Die stres hoeft niet alleen te komen van van het geld dat je krijgt. Het is inderdaad geen vetpot, maar ik kan de eindjes nog redelijk aan elkaar knopen.
Nee, bij mij zit de stres vooral in de regels en verplichtingen die de uitkering meebrengt. Ik heb enkele argumentaties hiervoor.
Allereerst de sollicitatieplicht. Er wordt verwacht dat je 20 sollicitaties per maand doet, gemiddeld 1 per werkdag dus. Wat is dat voor een achterlijk getal om mensen zoveel te laten solliciteren, zeker als er geen banen genoeg zijn? Bij de WW was het gemiddeld 1 keer per week, 4 sollicitaties per maand. Ik heb tijdens mijn WW dus al ruim 130 keer gesolliciteerd. Ik solliciteer op van alles want ik heb van 12 jaar schoonmaakwerk in een verpleeghuis tot 10 jaar archief- en postkamerwerk gedaan in mijn arbeidsleven, en daartussen nog andere kortere banen waaronder ook ervaring in een toen zogenoemde ‘Melkertbaan’ eind jaren ’90. Al dat solliciteren heeft mij 1 of 2 gesprekken opgeleverd. De rest was al snel een afwijzing per mail, soms nog dezelfde dag.
Bovendien, zou het niet andersom moeten zijn? 20 sollicitaties tijdens de WW en 4 tijdens de bijstand per maand, want als je in de WW zit ben je dus korter zonder werk en heb je dus meer kansen, dan na 3 jaar als je in de bijstand terecht bent gekomen.
Dan de trainingen. Ik heb najaar 2014 een training bij de UWV gevolgd. 10 weken 1 middag van 4 uur per week. ‘Succesvol naar werk’ heette dat. Nou, je ziet dus in mijn geval hoe ‘succesvol’ die onzin is geweest. Zonde van het geld.
Nu heb ik van de gemeente een oproep gekregen voor een nieuwe training, en de gemeente maakt het nog gekker. Nu is het 12 weken 3 middagen per week van 3 uur. 20 februari 2017 moet ik naar een introductie, en dan begint op 6 maart het trainingsprogramma.
Welke ‘niets opleverende onzin’ wil de gemeente mij in godsnaam nog wijsmaken in 9 uur per week 12 weken lang? Hetzelfde wat ik 2 jaar geleden ook al heb ‘geleerd’ bij de UWV?
Achterlijke opdrachten als een cv-tje maken, sollicitatiebrief maken, netwerken (alsof dat HET toverwoord tegenwoordig is om aan werk te komen), en meer van dat soort onzinnige gedoe. Goed, misschien is dat iets voor 20 jarigen die net van school komen, maar dit hoef je niet meer te leren op je 54e, kom op zeg. Ik vind dit 9 uur per week pure ‘vrijheidsberoving’ van de gemeente, en geeft mij veel stres en boosheid.
Nu komen we bij of je wat terug moet doen voor je uitkering, de zogenaamde ‘tegenprestatie’.
Deze ervaring heb ik nog niet, maar het idee hoe dat moet werken zit al wel in mijn hoofd.
Ik vind elke vorm van tegenprestatie voor een uitkering ‘moderne slavernij’. De gemeente maakt het werkgevers mogelijk om voor een dubbeltje op de eerste rang, lekker goedkope arbeidskrachten te krijgen. Die kunnen jou lekker de ‘klote klusjes’ laten opknappen (excuus voor mijn woordgebruik maar een ander woord heb ik er niet voor), waarbij je dan nog niet eens het wettelijk minimum loon verdient. Na een paar weken of maanden mag je als dank dan weer lekker oprotten, in plaats van dat je een vast contract krijgt, en wordt je door de gemeente weer naar de volgende ‘slavendrijver’ gezonden.
Als de gemeente dus wil dat je aan het werk gaat, en ze hebben wat voor je, dan moet diezelfde gemeente ook bereid zijn om minimaal het wettelijk minimum loon te betalen voor dat werk en er een vast contract (contract voor onbepaalde tijd) aan te koppelen. Want u zegt altijd zelf, zeker bij partijen als VVD, CDA en PVV, dat ‘werken moet lonen’ en dat doet het anders dus niet als je moet werken voor je uitkering.
Veel werk zou bestaan uit ‘vrijwilligerswerk’, maar een tegenprestatie is dus alles behalve vrijwillig. Het is gedwongen werk, ja spreek maar gerust van ‘dwangarbeid’. Voelt u al de stres en boosheid die mij dit geeft?
Er werd ook gesproken over mensen die ‘van de bank af’ moeten komen. Wat is er op tegen als er mensen zijn die niet van die bank af willen komen? Wat is er op tegen om mensen hun eigen leven in te laten vullen met wat ze zelf willen doen en laten? Heeft u er om gevraagd om door uw ouders op deze wereld te worden gezet, waar ‘werken werken werken’ kennelijk de norm is? Ik in elk geval niet.
Nu zit ik echt niet zelf de hele dag op de bank naar de TV te kijken, maar ik kan wel prima dagelijks mezelf bezighouden met de zaken die mij interesseren en die ik leuk vind.
Persoonlijk ben ik iemand die veel met de computer bezig is, interesse heeft in politiek en daar ook actief in ben als secretaris van 50PLUS in Flevoland. Ik ben zeker niet iemand die ‘sociaal geïsoleerd’ is, of zich zo voelt door de uitkering.
Ik vind dat mensen vrij gelaten moeten worden in de invulling van hun leven, want ‘leven in deze wereld’ overkomt je omdat je nou eenmaal bent geboren. En je zult het er je tot je dood mee moeten doen.
Tot slot vind ik dat ik in 33 arbeidsjaren mijn steentje aan de economie en de samenleving wel heb bijgedragen wat werken betreft. Goed het zijn niet de gemiddelde 40 werkjaren, maar laat nu eerst die eeuwigdurende studenten maar eens wat doen voor de samenleving en los eerst de werkloosheid onder de jongeren maar eens op.
Ik vind dus dat Nederland werklozen, zeker van 50 jaar en ouder, met rust moet laten.
De huidige ‘participatie wet’ is puur ‘werkloze treiteren’ zonder dat er uitzicht is voor die werkloze op werk, want dat is er simpelweg niet voldoende. Al beweren ze bij de VVD altijd dat er werk genoeg is. Maar post bezorgen voor 6 uur per week vind ik geen ‘baan’. Op die manier kan ik ook kampioen creëren van werk en vacatures worden.
En Nederland moet af van al dat maffe ‘flexwerken’. Vast contract en zekerheid moet weer de norm worden, en de versoepeling van ontslagrecht moet worden teruggedraait. Werkgevers die personeel willen ontslaan wegens economische redenen moeten worden beboet.
Maar diep in mijn hart ben ik van mening dat er een ‘basisinkomen’ moet komen voor iedere Nederlander van 18 jaar en ouder, met keuzevrijheid hoe je je leven verder invulling wil geven.
En natuurlijk moet de verhoging van AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.
Ik hoop u met mijn verhaal aan het denken te hebben gezet, en dat u er wat mee kunt in het maken van plannen voor een ‘regelarme bijstand’, liever ‘regelVRIJE bijstand’.
Tip: Ik weet niet of u maandagavond 13 februari het ‘Monitor debat’ op TV hebt gezien over bijstand, maar het is zeker aardig om er naar te kijken. U vindt het op http://www.npo.nl/het-monitor-debat/13-02-2017/KN_1688111
Vriendelijke groet en hoogachtend,
Dhr. Jury Roest.

1 comment to Gaat Almere naar ‘regelarme bijstand’?

 • Henk

  Dag Jury,

  Ik las net je blog en heb het filmpje bekeken.
  Heb een ioaw aanvraag lopend. Na beeindiging uwv uitkering. Ben 59 dit jaar 2017.

  Allereerst blij dat je dit voor anderen leesbaar maakt hier.

  Mijn mening is het volgende.
  Als men 50plussers die willen werken echt aan het werk wil, dan zouden gemeente’s ervoor zorg kunnen dragen dat deze mensen in gesprek komen bij bedrijven met de lijnmanager samen met de hr manager.
  Immers, er vanuitgaand dat er nog steeds een banenschaarste heerst, leverd heeeeel veeeeel solliciteren nog steeds minder of niets. Als daarentegen werkelijk een deur op een kier gezet wordt zodat een werkzoekende 50plusser metterdaad op gesprek kan, dan zijn de kansen mijns inziens al met minstens 60% verhoogd.

  Vanuit mijn werkelijkheid is het dus efficienter als gemeenten investeren in het openen van deuren bij lijnmanagers en hr mensen van bedrijven/instanties.
  Dat! zal echt veel meer opleveren.

  Immers: de mensen die willen werken zijn er. De deuren blijven gesloten vaak op basis van leeftijd. De deuren op een kier l=krijgen is de kunst en de uitdaging voor de gemeente denk ik.