Categorieën

Archief

  • 2
  • 9
  • 271
  • 8.608
  • 21
  • 6

‘Flexwerken’ is moderne vorm van uitbuiting

Het is in bij werkgevers. ‘Flexwerken’, oftewel werken op tijdelijke contracten zonder ooit nog een vast contract te hoeven geven aan een werknemer. Een vast contract is uit de mode hoor je velen zeggen.
Ik vind flexwerken niet meer dan een nieuwe moderne vorm van uitbuiting van werknemers. Je laat je eerst door een werkgever misbruiken flink je best te doen en te laten zien wat je kan, om vervolgens na een bepaalde tijd te horen dat je contract niet meer verlengd wordt, en dat je bedankt wordt voor de bewezen diensten. En verder? Voor jou 10 anderen die weer jonger en goedkoper zijn. De nieuwe ronde uitbuiting kan beginnen.
Het is een schande dat de politiek het zover heeft laten komen en niet wettelijk regelt dat iedereen ‘recht’ heeft op zekerheid in een vaste baan.
Volgens economen en deskundigen op het gebied van arbeid, moeten we naar een nieuwe vorm van een samenleving toe waar een vaste baan geen deel meer van uit maakt.
Als dat zo is, dan is het hoog tijd dat de politiek zich gaat uitspreken over een basisinkomen voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar. Dan moet de overheid zelf een deel van de zekerheid bieden, en kan het werk wat er is herverdeeld worden.
Het programma ‘De Monitor’ (KRO-NCRV) heeft inmiddels aandacht besteedt aan flexwerken, met de vraag of dit werkend Nederland gelukkiger maakt. In onderstaande video is deze aflevering te bekijken.

Comments are closed.