Categorieën

Archief

  • 5
  • 46
  • 430
  • 8.981
  • 21
  • 6

Open brief aan premier Mark Rutte

Open brief Mark Rutte 2018

De open brief die premier Mark Rutte 17 december 2018 schreef aan alle Nederlanders

Beste premier Mark Rutte,

Wat een prachtige brief, met mooie en lieve woorden, heeft u weer aan ons, het volk, geschreven. Een kerstwens om met z’n allen niet alleen aan onszelf te denken maar ook aan anderen. En u vraagt ons om naast u te komen staan en niet tegenover u.
Ik heb met alle respect uw brief gelezen, maar ik kan toch niet anders doen dan hier een reactie op te geven, een reactie van die ‘gewone man’, die burger, die kiezer, die best naast u wil komen staan dan tegenover u. Maar dan heb ik wel een vraag aan u terug.
Want waarom vraagt u ons nu om naast u te komen staan, als u de rest van het jaar zelf wel tegenover ons staat?
Als u de rest van het jaar wel alleen maar aan uzelf denkt, en meer oog heeft voor uw vrienden van de grote bedrijven dan voor ons, door ze cadeau’s te geven als belastingvoordelen en bonussen.
Als u de CEO’s van diezelfde grote bedrijven eerder het beleid van Nederland laat bepalen dan u zelf en het parlement. Met andere woorden, wie is hier dan eigenlijk de baas in Nederland? Zijn u en het parlement dat, of Unilever, Shell en ING?
Als u de pensioenen maar blijft bevriezen, en de AOW-leeftijd blijft verhogen, terwijl dat helemaal niet nodig is. De pensioenpotten zitten overvol en de werkloosheid staat nog niet op 0.
Als u de rest van het jaar asielkinderen, die hier al jaren zijn en niet beter weten hier te leven en een toekomst te hebben, blijft weigeren een kinderpardon te geven.
Als u veel Nederlanders in 2019 letterlijk in de kou zet vanwege de hogere energiebelastingen, waardoor velen (bijna) hun energierekeningen niet meer kunnen betalen, naast de al hogere BTW-tarieven van 6% naar 9% voor de dagelijkse boodschappen.
Als u in de Tweede Kamer telkens maar weer liegt, in plaats van eerlijk antwoord te geven op vragen uit de Kamer, vooral van de oppositie, waardoor het voelt dat u uw baantje als premier belangrijker vindt dan integriteit en eerlijkheid.
Als u alles maar met een schaterlach weg lacht, waardoor mensen niet meer weten wat u nou wel meent en wat niet.
En zo kunnen we natuurlijk nog even doorgaan.

U vergelijkt Nederland met een vaas die broos en breekbaar is. ‘Heus, het kan ook kapot gaan’ schrijft u in uw brief.
Maar ik denk dat als wij Nederlanders niet een beetje tegen u zouden protesteren, waarbij ik het met u eens ben dat geweld en bedreigen de grens van het toelaatbare overschrijden, dat u die vaas dan misschien al wel had laten vallen, en dan was Nederland nu al kapot.
Hoezeer ik dus ook graag naast u zou willen komen staan, u heeft mij de rest van het jaar het gevoel gegeven dat u helemaal niet naast mij wil staan.
Ik, en vele Nederlanders met mij, moeten wel aan ons zelf denken, want anders redden wij het niet.
U weet niet hoe het voelt om elke maand weer te moeten proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Voor mensen als ik is het niet ‘leven’ maar ‘overleven’, zeker met een premier als u, met het beleid als dat van u.

En ik heb het gevoel dat nu u uw schouders ophaalt en niet weet waar ik het over heb, of wellicht wilt u gewoon helemaal niet weten waar ik het over heb.
Maar als u wilt dat wij in 2019 naast u komen staan in plaats van tegenover u, dan moet u in 2019 laten zien dat u die vaas wilt vasthouden samen met alle Nederlanders, dus ook die Nederlanders die nu het gevoel hebben er niet bij te horen, ouderen, zieken, mensen zonder werk, om er maar wat te noemen.
Ik wens u oprecht en met alle respect een goed en gezond 2019 toe.

Jury Roest.

Comments are closed.