Categorieën

Archief

  • 6
  • 46
  • 431
  • 8.982
  • 21
  • 6

Waar blijft de oplossing voor de Oostvaardersplassen?

OostvaardersplassenVanmiddag zag ik op Twitter een poll over de Oostvaardersplassen van de Telegraaf met de vraag wat je vindt van het doorknippen van hekken door actievoerders om de dieren vrijheid te geven. Kiezen tussen goed idee of onverantwoord. Ik heb gekozen voor het laatste.

Ik begrijp de acties van de activisten heel goed, want ik ben het ook niet eens met het huidige beleid rond de Oostvaardersplassen. Ik woon zelf in Almere, vlak bij het gebied, dus hoor en lees er veel over.
De acties afgelopen winter betreffende het bijvoeren van de dieren, daar kon ik nog helemaal mee instemmen, maar het doorknippen van hekken en de dieren zo uit het gebied, ongecontroleerd, laten ontsnappen, nee, dat kan niet op mijn steun rekenen. Het is niet de oplossing van de problemen, en bovendien gevaarlijk.
De dieren die nu de ‘vrijheid’ kunnen opzoeken komen terecht langs de provinciale wegen in de polders en de snelweg A6, met alle gevolgen voor het verkeer, en natuurlijk ook de dieren, van dien.
Het heeft ook geen nut, want ik lees later dat 3 edelherten die waren ontsnapt inmiddels zijn doodgeschoten. Hebben de actievoerders hier ook over nagedacht toen ze de hekken doorknipte? In plaats van de dieren de vrijheid te geven hebben de actievoerders het doodvonnis van de ontsnapte dieren getekend. Dus nogmaals, wat is het nut?

impressie oostvaarderswoldOndertussen is het in de provinciale politiek in Flevoland, sinds de acties van afgelopen winter, weer oorverdovend stil in de politieke discussie rond de Oostvaardersplassen. De actie van nu schreeuwt toch om een oplossing zou ik zeggen. Waar blijft die nou?
Wat mij betreft worden plannen die er waren voor een verbinding met de Veluwe, het plan Oostvaarderswold, opnieuw uit de kast gehaald en gerealiseerd. Het laten voortduren van de huidige situatie, waarbij de dieren geen kant op kunnen, is geen optie, en vind ook ik een vorm van dierenmishandeling.
We hebben er als Flevoland voor gekozen om de Oostvaardersplassen te ontwikkelen, inclusief grote grazers en andere dieren, dus moeten we ook voor een waardig onderhoudsbeleid gaan, wat goed is voor mens, dier en natuur.

Tot slot wil ik de Provinciale Staten van Flevoland oproepen alle discussies, onderhandelingen, of wat voor politieke besluiten dan ook rond de Oostvaardersplassen 100% transparant te houden, en niks de ‘achterkamertjes’ in te duwen. Dat laatste zal actievoerders en andere natuurliefhebbers alleen maar aanmoedigen tot meer actie en vragen.
Ik hoop dat er nog dit jaar, dus voor de komende winter, een definitieve goede oplossing zal worden gevonden.

1 comment to Waar blijft de oplossing voor de Oostvaardersplassen?